Belangrijk! Bike For Live2020 is een geldinzamelactie ten voordele van LIVE2020 en geen publiek toegankelijk evenement. Enkel geregistreerde deelnemers krijgen toegang.

Belangrijk! Bike For Live2020 is een geldinzamelactie en geen publiek toegankelijk evenement. Enkel toegang voor geregistreerde deelnemers.

Fietstips

Ook een rookie in het fietsen of heb je gewoon nood aan wat hulp? Geen paniek! Want we hebben voor professioneel advies gezorgd door niemand minder dan Beau De Maesschalck, Physical Coach/Inspanningsfysioloog bij Sports Performance Center Antwerpen Niet alleen zorgt het Sports Performance Team voor conditietraining en sportkiné bij oa. Telenet Giants Antwerp, ook krijgen de medewerkers van Sportpaleis Group elke dinsdag- en donderdagmiddag een fitnesstraining aangeboden.

Haal die stalen ros maar van de stal én start to bike! 

Beau De Maesschalck

Heb je de fietsmicrobe nog niet helemaal te pakken? Hieronder vind je nog extra fietstips die je op weg helpen tijdens Bike For Live2020. 

Maak gebruik van aangepaste kledij. Synthetische sportkledij helpt ervoor om het zweet beter op te vangen. Broeken met zo weinig mogelijk naden zorgen voor minder schuurwonden. Trek je kledij na het fietsen zo snel mogelijk uit, zo ontlast je de wrijfpunten. 

Liefst geen kleine insecten in je gezicht? Draag dan zeker een zonnebril tijdens je fietstocht. Deze helpt tegen de kleine insecten maar ook tegen het UV-licht.

Vergeet tijdens het fietsen niet te drinken. Voldoende hydratatie voorkomt uitdroging. Daarnaast kan je je best voorzien van een appel of banaan om de eerste hongerklop door te komen.

Om veilig de routes te rijden raden we aan een fluojas of fluo armbanden te dragen. Zo val je op in het verkeer. Niet zo hip, maar wel heel veilig.

Vergeet je GSM niet! Niet om achter het stuur te sms’en, maar in geval van pech of nood. Zo ben je zeker dat je altijd iemand kan bereiken.

We raden elke fietser aan om een fietshelm te dragen tegen eventuele ongelukken. Heb je die niet of draag je die niet? Dan raden we toch aan om een pet of hoed te dragen tegen de warmte, koude of laaghangende zon.

We fietsen overdag, maar we raden aan toch je fietslichten te checken voor vertrek. Indien je ze zou nodig hebben, ben je voorbereid.

Op de weersomstandigheden hebben we jammer genoeg geen invloed. Wees daarom voorbereid en breng een regenjas mee, zodat je tijdens regen toch beschermd bent. Het is ook aan te raden een jasje mee te brengen zodat je na de fietstocht niet te snel afkoelt.

Neem tijdens de fietstocht voldoende pauzes, zodat je je lichaam niet overbelast. Bovendien kan je tijdens deze pauzes even genieten van de natuur.

Neen, we zijn niet van plan de Mont Ventoux te beklimmen, maar we hebben wel enkele tips als het op beklimmingen aankomt. Vertrek niet te snel tijdens een klim, je versnelt best op ongeveer 200 meter van de top. Ga niet staan op de pedalen. Blijf gewoon zitten, dan verbruik je minder energie. Schuif je lichaam iets naar achter om meer druk op de pedalen te kunnen zetten. Adem diep naar je buik, zodat je longen maximaal vullen met lucht. Dit zorgt ervoor dat je beter kan ademen tijdens de klim en dus sneller zal gaan. Maar vooral gebruik de juiste versnelling.

Een lange fietstocht in het vooruitzicht? Dan is het goed dat je de dag ervoor veel koolhydraten eet. Deze worden opgeslagen als glycogeen in je spieren, oftewel de brandstof voor de lange fietstocht. Pasta, rijst of pannenkoeken, voor elk wat wils.

Spierkramp komt vaak voor bij lange fietstochten. Ook hier moet je op voorbereid zijn. De warming-up en cooling-down fase is heel belangrijk. Vergeet dus niet te rekken en te stretchen voor en na de fietstocht. Fietsend kan je ook kramp verhelpen. Kramp in de kuit kan je verlichten door op de pedaal te staan en je hiel naar beneden te duwen. Kramp in de voet wordt verlicht door meer aan de pedalen te trekken dan te duwen. 

Ook belangrijk om kramp te voorkomen is hydratatie. Drink dus genoeg onderweg.

You’re not a quitter! Het kan dat je tijdens een lange fietstocht het even moeilijk krijgt op de fiets. Ook daar zijn tips voor. Hardlopers gebruiken vaak een techniek van tellen wanneer ze het moeilijk krijgen, ook voor fietsers helpt dit. Door te tellen laat je ruimte voor andere gedachten. Daarnaast kan je best visualiseren. Denk dus al dat je met de handen in de lucht over de finish fietst, dit motiveert je. Maar de belangrijkste van allemaal: luister naar muziek. Het is van muziek bewezen dat deze sportprestaties kan verbeteren. Concentreer je dus op de muziek en de tekst. Terwijl je op deze dingen focust zal je workout voorbijvliegen.

Het is belangrijk om voor en na de fietstocht voldoende te slapen. ‘s Nachts is de aanmaak van prolactine, het hormoon dat zorgt voor spiergroei, het grootst. Voldoende slapen maakt je dus een betere atleet. Na de zware inspanning is goede slaap nodig om je spieren voldoende tijd te geven om te herstellen.